#AimtecHackathon 2024

Programátoři pomáhali překonávat bariéry pomocí kódu

Byla to jízda a my byli u toho. Představili jsme svou výzvu partě mladých programátorů a jejich mentorům (z řad vrcholových manažerů společnosti AIMTEC a akademických pracovníků Západočeské univerzity v Plzni) a společně se pustili do práce. Byli jsme obklopeni řadou skvělých lidí, kteří dokáží sny měnit v realitu a dokonce je dovedou posunout ještě dál. Vznikla a stále vzniká řada skvělých věcí, které vám postupně budeme odhalovat a budete moci žasnout společně s námi :).

Desítky hackerů, čtyřicet hodin programování a jeden společný cíl – pomoci lidem, kteří se každý den potýkají se svým handicapem. To byl letošní #AimtecHackathon s podtitulem „Když kód pomáhá“, který se konal ve dnech 8.–10. března v plzeňské Moving Station. Jaké inovativní projekty vznikly během tak krátké doby a splnili hackeři očekávání?  

Týmy talentů měly za úkol vybrat si jednu výzvu odpovídající specifické potřebě konkrétního člověka se zdravotním znevýhodněním. Pro podporu svého řešení měly k dispozici širokou škálu technologií od zpracování řeči, cloudových služeb a 3D tisku, přes virtuální a rozšířenou realitu až po chytré hardwarové stavebnice. S podporou více než desítky mentorů, se týmům podařilo vytvořit řadu inovativních řešení, která pomohla zlepšit život lidí s handicapem. 

Jaké úkoly na hackery čekaly? Tvorba aplikací pro nevidomého Lukáše, podpora tréninku paměti pro mentálně i tělesně postiženého Martina, dokončení webu podporujícího onkologické pacienty a jejich blízké nebo využití komunikačních kartiček pro děti s poruchou autistického spektra.

Byla to jízda, nespalo se, programovalo se a mozkové závity jely na plné obrátky.... a povedlo se.

Vítězem letošního ročníku #AimtecHackathonu, a to jak v diváckém hlasování, tak také u odborné poroty, se stal tým Vision ve složení Jakub Herman, Lukáš Kozel, Daniel Zierl, Tomáš Zierl, Filip Kejval, Patrik Vácal a Marek Hanzl. Zvítězili s projektem AI asistenta pro lidi se zrakovým postižením. Navržená mobilní aplikace svým způsobem „vidí za uživatele“ a ten tak může pomocí jedné pořízené fotografie a dopředu definovaných nebo přímo řečených otázek dostat od aplikace zpět odpovědi, které potřebuje.

My jsme se vám zavázali, že projekt Xko rozšíříme o další části tak, abychom co nejvíce propojili ty, co pomoci potřebují s těmi, co pomoci dovedou. Vedle interaktivní mapy na portálu Xko, která se stále plní dalšími a dalšími kontakty tak vzniká díky Hackathonu blogová část, která bude studnicí potřebných informací, kalendář akcí a mnoho dalších projektů, do které je zapojena virtuální realita, umělá inteligence a další. My jsme nadšeni a věříme, že i vy budete... ale víc vám zatím neprozdradíme :).

Jsme zároveň dojati z toho, jak mladá generace využívá svůj potenciál a umí projevit empatii.

Děkujeme z celého srdce všem, kteří se na této akci podílí a pomáhají nejen nám.

Více o projektu

Hecathon -  Hackathon je událost, kde skupiny specialistů spolupracují během krátké doby na řešení technologických výzev nebo vytváření nových projektů. Cílem je rychlý vývoj a prezentace funkčních prototypů.

Organizátorem této akce je AIMTEC a.s.  - Už více než čtvrt století jsou průvodcem společností z automobilového průmyslu na cestě digitální transformace. Pomáhají jim digitalizovat a automatizovat výrobu, logistiku i dodavatelský řetězec do jednoho funkčního celku tak, aby jejich proměna byla skutečným přínosem. Svým zákazníkům umožňujíe učit se a standardizovat, být efektivními a zároveň pružně reagovat na změny, kterým čelí každý den.

Nejsou lhostejní ke světu kolem nás. Proto Aimtec podporuje celou řadu neziskových projektů, vzdělávacích institucí a aktivit. #AimtecHackathon je jednou z nich.